Când arta întâlnește tehnologia: abia acum înțelegi care sunt tablourile bune, de fapt

de: Ozana Mazilu
20 07. 2021

Realitatea augmentată este folosită, în ultimul timp, în multe domenii. Iată ce se întîmplă când arta întâlnește tehnologia.

Muzeele italiene folosesc acum camere pentru a măsura atracția picturilor. Agenția de cercetare și dezvoltare a țării a dezvoltat un nou sistem care poate măsura cât timp privești și cât de aproape ajungi de o operă de artă. Camerele ENEA sunt amplasate în vecinătatea unor tablouri, pentru a colecta date despre cantitatea de observatori și comportamentul lor în timp ce se uită la picturi.

Informațiile colectate definesc „valoarea atracției” operelor de artă, au declarat cercetătorii din spatele acestei tehnologii, pentru Bloomberg.

Arta, prin prisma tehnologiei

Așa-numitul sistem ShareArt este privit ca o modalitate de a spori interesul vizitatorilor spre muzee și galerii, după o perioadă de lockdown-uri și restricții. În cele din urmă, ar putea fi folosit pentru a oferi anumitor opere mai multă importanță, într-o anumită colecție. Datele ar putea avea ca rezultat, de asemenea, modificări ale punerii în scenă a unei piese de artă, inclusiv modul în care picturile și sculpturile sunt iluminate și plasate unele în raport cu altele.

Deși datează din 2016, muzee precum Istituzione Bologna Musei au început recent să lanseze sistemul ShareArt, notează Bloomberg. Datorită tehnologiei, cercetătorii obțin deja informații surprinzătoare despre modul în care percepem și interacționăm cu arta.

Aceștia au descoperit că timpul mediu de observare a lucrărilor de artă este de doar patru până la cinci secunde, foarte puține piese captând atenția vizitatorilor mai mult de 15 secunde. Ei adaugă că, dacă restricțiile de mască sunt eliminate, sistemul va putea urmări expresiile faciale, fără a compromite confidențialitatea. Acest lucru i-ar permite echipei muzeului respectiv să monitorizeze și reacțiile cognitive.

Instrumentul ShareArt este cel mai recent exemplu de îmbinare a artei cu tehnologia. La celălalt capăt al spectrului, sistemele de învățare automată imită deja stilurile pictorilor celebri și creează lucrări proprii.